Wrangin sukuseuran juhlakokous Noormarkussa 8.8.2010.

Kesäisen kaunis lähes helteinen elokuun sunnuntai kokosi runsaat 200 suvun jäsentä juhlistamaan sukuseuran kolmatta suurtapahtumaa.

Perinteiseen tapaan päivä aloitettiin jumalanpalveluksella suvun kotikunnan kirkossa. Erityisen juhlavaksi koettiin kirkkoherra Kari Penttisen toimittama lipun siunaus.

Wrangin vaakunan pohjalta tehty lippu kertoo sukumme uskonnollisista juurista aina tähän päivään asti. ”Olkoon lippu tunnustus jo tehdystä työstä suvun jäsenten yhteenkuuluvuuden lisäämiseksi ja olkoon viitoittamassa tietä tuleville sukupolville heidän tutkimuksissaan selvittää kuka olen ja mistä tulen” päätti kirkkoherra Penttinen puheensa.

Käynti sankarihaudoilla muodostui mieliinpainuvaksi, kun lippuvartion, Suomen lipun lisäksi nyt myös oma lippumme, muodostivat suvun kaksi nuorta jäsentä Lauri Nieminen ja Johanna Rokosa. Huomasin siinä useamman pyyhkivän silmäkulmiaan ja kieltämättä tilaisuus oli vaikuttava.

Itsejuhlan ohjelma oli monipuolinen. Noormarkun torvisoittokunnan, Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut soittokunta, seitsikko soitteli avausmusiikkia tuttuun ja pettämättömään tyyliin Tauno Wrangin heiluttaessa tahtipuikkoa.

Johan Gullichsen, Terttu Malin ja Tauno Wrang

Noormarkun torvisoittokunta

Puheenjohtajan avauspuheenvuoron jälkeen kuultiin lisää musiikkia Johanna Rokosan esittämänä.

Puheenjohtaja Terttu Malin

Johanna Rokosa

Porin kaupungin tervehdyksen esitti kaupunginhallituksen jäsen Diana Bergroth-Lampinen todeten mm. ”Wrangin suku on elänyt Noormarkun historiaa sekä hyvinä, että huonoina aikoina ja on ollut mukana rakentamassa nykyisyyttä. Tänä päivänä Noormarkku on myös luonnonkaunis ja aktiivinen kaupunginosa Porin kainalossa. Samaa aktiivisuutta osoitatte myös sukuseuranne toiminnassa selvittäessänne sukunne historiaa yhä kauemmas menneeseen. Sekä omasta, että Porin kaupungin puolesta toivotan suvulle menestyksekästä tulevaisuutta”.

Diana Bergroth-Lampinen

Wrangin sukuvaakunalla varustetut viirit jaettiin ansioituneille sukututkijoille: Reino Halminen (hänen poikansa Seppo Halminen otti viirin vastaan), Aila Lammela ja Kirsti Peil.

Kuvasta puuttuvat Väinö Jaakola, Liisa Paattimäki ja Päiviö Tommila, jotka eivät päässeet mukaan juhlaan.

Viirin sai myös puheenjohtaja Terttu Malin. Viirit jakoi varapuheenjohtaja Toivo Lammela.

Terttu Malin, Seppo Halminen, Toivo Lammela, Aila Lammela ja Kirsti Peil.

Rogelin ja Savo-Honkakosken sukuseurat toivat tervehdyksensä juhlivalle seuralle. Tämän jälkeen Professori Johan Gullichsen johdatteli meidät kauas A.Ahlström Oy:n ja omaan henkilökohtaiseenkin historiaansa muistellen sukuun kuuluneen Aino Wrangin kasvattavaa ja lempeää olemusta. Mairean keittiön puulaatikon päällä professori kertoi leikkineensä pikku-autoilla Ainon huolehtivan silmälläpidon alla.

Johan Gullichsen

Useamman sukupolven tiedetään palvelleen yhtiötä aina sen perustamisesta lähtien. Yhtiön vaikutus koko kuntaan ja Wrangilaisiin on kiistaton, mutta kai totuuden nimissä voisi asian ilmaista myöskin niin, että me Wrangilaiset olemme olleet tukemassa yhtiön kehitystä kukin omalla paikallaan.

Metsänhoitaja Timo Viinamäen kuvakooste Ahlströmin ruukin alueen rakennuksista sai ansaittua kiitosta ja herätti mielenkiintoa entisestään aluetta kohtaan. Valtaosa kokousväestä osallistui kiertokäynnille. Voisi uskoa monen tunteneen historian lehtien havinaa käyskennellessään alueella, jolla joko omat vanhemmat tai iso-vanhemmat ovat työtä tehneet.

Pääkonttori

Ahlströmin Isotalo

Sukukokous päätti tämän juhlallisen ja muistorikkaan päivän.

Teksti: Terttu Malin

Kuvat: Jarmo Nieminen